1 millió érintett!!! – Nagyon fontos!!!! Ha 1947 és 1967 között született AKKOR erről tudjon, mert HIVATALOS LEVÉLBEN FOGJÁK értesíteni a rossz hírről!

2017 év végétől 6,57 milliárd forint áll rendelkezésre arra, hogy a háziorvosok segítségével elindulhasson az új népegészségügyi szűrőprogram. Az a cél, hogy 10 százalékkal csökkenjen a vastagbélrákos betegek száma, a program évente 500 ember életét mentheti meg.

Magyarországon vezető halálok a daganatos megbetegedés. Vastagbéldaganatot évente 10 ezer embernél diagosztizálnak, sajnos 5 ezren bele is halnak.

Eddig rendszerszinten két egészségügyi szűrőprogramot vezettek be Magyarországon az emlő- és a méhnyakrák-szűrést és most a vastagbélrákszűrést is országossá teszik. A háziorvosok főleg a 50-70 év közöttieket fogják behívni székletvérvizsgálatra.

A háziorvosok fele csatlakozott a szűrőprogramhoz, mivel ez nem kötelező, hanem választható uniós projekt.

A szűrésre majd a háziorvosok hívják be a pácienseket. Ha valakinél pozitív eredmény születik a székletvérvizsgálat során azt továbbküldik kolonoszkópiás (vastagbéltükrözés) vizsgálatra. A szűrést kétévente érdemes megismételni. Az unió által finanszírozott szűrőprogram 2017-2019 között lesz elérhető.

Ma 1,8 millió 50-70 év közötti ember él Magyarországon. A felnőtt háziorvosi praxisok 52 százaléka jelentkezett a programra, de a többi beteget is el akarják érni. A programhoz csatlakozó háziorvosok plusz finanszírozást kapnak, betegenként 1000 forintot. Ugyanakkor létrehoztak országosan hét szűrőközpontot,(Budapest, Pécs, Debrecen, Szeged, Győr, Eger, Székesfehérvár) ahova bárki bemehet vastagbélszűrésre.

Lehet, hogy még ismerőseim nem látták ez a cikket. Megosztom velük!


  Ezt már olvastad?