NAGYOT változik az ÖRÖKLÉS 2020. JANUÁR 1-től! Örökölt? Könnyen meglepetés érheti!

Fontos változás jön az öröklésnél januártól – sokaknak lesz könnyebb Januártól már nemcsak a hagyatéki eljárás keretében, hanem polgári vagyonjogi ügyekben is lehet közjegyző előtt egyezséget kötni – mondta Böröcz Helga közjegyző az M1 csatorna szombati műsorában. A feleknek polgári ügyekben nem kell bírósághoz fordulniuk, ha vita van köztük, de meg akarnak egyezni. Az egyezségi eljárás ezzel gyorsabbá válhat, és csökken a bíróságok leterheltsége is.

A jogalkotó célja, hogy ez a perindítást elhárító jogintézmény a vállalkozások és az állampolgárok számára is egyszerűen és könnyen elérhető legyen. Minthogy a közjegyzői irodák az ország egész területén működnek – nagyjából 20 kilométerenként található egy közjegyzői iroda – az eljárás közjegyzői hatáskörbe utalása egyszerűen hozzáférhetővé teszi az egyezségi eljárást mindenki számára – idézi az MTI.

Örökölt? Könnyen meglepetés érheti!
Közjegyző előtt eddig kizárólag a hagyatéki eljárás keretében lehetett különböző típusú egyezségeket kötni a hagyatéki vagyonelemek elosztásáról. Ennek keretében az örökösök akár az örökhagyó végakaratát is felülírhatják, amennyiben a végrendelettől eltérően kívánnak örökölni – tette hozzá.

Az új alternatíva egyrészt tehermentesíti a bíróságokat, másrészt gyorsítja az eljárást.

A jelenleg hagyatéki eljárások 70 százaléka 3 hónapon belül zárul le, fél éven túl az ügyek tíz százaléka húzódik el. Tipikus hibaként említette a közjegyző, hogy gyakran hiányos a hagyatéki leltár, ami nehezíti az eljárást. MTI


  Ezt már olvastad?